De tip vervangen


Als de tip wat dunner wordt of te hard is geworden, is het tijd om de tip te vervangen. Voor iemand die bijna dagelijks speelt, kan dit zelfs om de 2 maanden gebeuren.

De meeste spelers besteden het vervangen van de tip van hun keu uit.

Hier beneden wordt het proces weergegeven met foto's en met tekst. 

 

 

HET PROCES

 

1. Snij met een scherp mes de tip er af, zonder hierbij de ferrule te beschadigen. Je kan ook een zeer fijne griptang hiervoor gebruiken. Maar dan wordt de tip er af gescheurd i.p.v. gesneden.

2. Werk met een mes(je) geduldig en minutieus bij zodat er op de ferrule geen restanten meer zijn van de tip of gebruikte lijm.

3. Om ervoor te zorgen dat de tip mooi egaal het oppervlak bedekt van de ferrule dient deze vlak te zijn. Schuur de onderkant van de nieuwe tip mooi vlak. Er wordt aangeraden om dit met 1 beweging in 1 richting te doen, alhoewel het gekende schuren met een rond draaiende beweging van de tip ook kan. Verplaats hierbij af en toe de tip tussen de vingers zodat de schuurbeweging vanuit alle kanten mooi heeft ingewerkt en de onderkant mooi vlak is.

5. Wat volgt is de tip 'burnishen'. De open onderkant wordt dicht geschroeid met een aansteker zodat de lijm niet in de onderkant van de tip kan indringen. Tevens verdwijnen hierdoor ook alle gerafelde fijne draadjes van de onderkant/zijkant van de tip.

6. Breng lijm aan op de keu. Niet overdrijven. Enkele druppeltjes secondelijm volstaan.

7. Breng de tip gecentreerd aan. De meesten onder ons drukken de tip recht naar beneden aan. Doch volgens de cue doctor is het beter om de tip iets schuin op de keu te plaatsen, en tegelijkertijd heel eventjes lichtjes met de keu te draaien. Op deze manier voorkom je dat luchtbelletjes in de lijm gevangen worden onder de tip. Druk vervolgens de keu ondersteboven met de tip naar beneden aan zodat deze goed hecht.

8. Verwijder met een doekje alle lijmresten aan de zijkant van de tip/ferrule die zijn vrijgekomen.

9. Normaal neemt men een iets bredere tip zodat je kleine foutjes bij het centreren wat kan wegwerken. Daarna pas je de breedte van de tip aan de breedte van de ferrule aan. Plaats de keu ondersteboven op een oppervlak en snij voorzichtig langs de ferrule recht naar beneden. Opletten dat je niet naar binnen snijdt want anders gaat de tip conisch gevormd worden. 

Sommige spelers verkiezen een tip die wat uitsteekt ten aanzien van de breedte van de ferrule. Het oversteken over de rand van de ferrule wordt ook een 'mushroom' genoemd.

10. Werk de bovenkant en zijkanten af van de tip door deze te vormen met ofwel een vijltje, puntenslijper, schuurplankje (zeer fijne korrel).

11. Maak met zeer dun en fijn stripje schuurpapier of schuurwol de ferrule vrij van alle overgebleven lijmresten.

12. Optioneel kan je de zijkanten van de tip ook nog wat dichtschroeien. Hierdoor gaat de tip iets langer meegaan.