Dualiteit


Slachtoffer in het duaal denken

 

Volgens de oude leringen wordt de dualiteit waarin we leven en denken gezien als een gevangenis voor de mens. Het duale denken is een zwart-wit denken. Denken in termen van goed of slecht. Het steeds denken in termen van goed en slecht verhindert de mens om los te komen en te leven met een geest in vrijheid en eenheid en aanvaarding met alles.

Door duaal te denken gaan we ook steeds de dingen een belangrijkheid in waarde geven. En eigen aan wie we zijn, gaan we dit ook steeds terugkoppelen naar onszelf waardoor we onszelf in een betere of minder betere positie plaatsen ten opzichte van anderen.

 

Hoe zit dat dan met de dualiteit in de sportwereld?

De sporter denkt altijd in termen van winnen of verliezen. Maar volgens de filosofie van non-dualiteit zou je de idee van winnen of verliezen moeten kunnen overstijgen, en tegelijkertijd toch enorm gemotiveerd zijn om je best te doen. Kan dat? Ja. De kunst is om je best te doen maar niet in functie van het winstperspectief, maar eerder door naar jezelf te kijken en het hoe je iets doet. Dit past in het beeld van de Tao of Dao (Daauw uitgesproken). Deze oud-Chinese filosofie legt de nadruk niet op het doel (winnen), maar eerder op de weg naar het doel (de manier waarop).

 

De dualiteit waarin wij leven roept vele tegenstrijdige reacties uit. Velen van ons gaan zitten treuren om een verlies. Anderen gaan dan weer met een positieve ingesteldheid verder kijken. Ook een tegenstander lokt deze tweestrijdigheid uit. Maak niet de fout door je te laten intimideren door de tegenstander. Het creëert een druk waardoor je niet optimaal kan presteren. Nadien horen we steeds hetzelfde ... 'Ik ben verloren, maar het was wel van een hele goede speler.' We durven er voor wedden dat je tijdens de wedstrijd dit reeds dacht en hierdoor reeds je ondergang getekend hebt.

 

Verlos je van het idee dat je tegen een tegenstander speelt, want die is eigenlijk nooit rechtstreeks betrokken tot jouw spel. Als jij speelt, speelt hij niet. Je speelt om het beste te creëren uit de situatie op de tafel. Maar helaas gaan velen wel naar de tegenstander kijken.

 

Een eenvoudig voorbeeld. Je moest eens weten wat een ranking met sommigen onder ons doet. Een ranking zegt wie goed en minder goed is, beter of slechter is. Speel je tegen iemand die veel hoger staat op de ranking heb je de neiging om jezelf kleiner te maken.

Het omgekeerde kan ook nadelig zijn. Staat jouw tegenstander lager op de ranking ga je snel de fout maken door te denken dat je beter bent, met de kans dat je te zelfzeker de wedstrijd aanvangt en de tegenstander onderschat. Op mentaal vlak gaat het van alles met je doen. Je gaat  eenvoudige shots missen waardoor je begint te twijfelen aan jezelf. Daarna ontstaat er teleurstelling, ergernis, frustratie en de bal is aan het rollen. De tegenstander put hier kracht uit en wordt beter.

Dit fenomeen is gekend in alle sporten. In de tenniswereld bijvoorbeeld. De eerste set winnen met 6-1 en de tweede verliezen met 6-2. Om dan uiteindelijk toch te winnen met 6-4. Hoe kan iemand die met 6-1 overheerst de volgende set verliezen met 6-2? Het zit hem tussen de oren. Overschatten, onderschatten, zelfzeker worden, onzeker worden. In een sport zoals voetbal wordt dit gevoel zelfs nog wel collectief geïllustreerd. Niet 1 speler denkt daar na 2-0 voor met nog 15 minuten speeltijd 'het is binnen hier', maar een heel team denkt zo. En in veel gevallen wordt er zelfs door verloren ook. In snooker is dat net hetzelfde. En je hoeft hiervoor niet een topspeler te zijn.

 

Maar wat is er dan belangrijk?

Focus houden op wat je doet, jezelf blijven en niet laten intimideren. Je best doen in alle omstandigheden; ongeacht het niveau van de tegenstander. Sta je voor en denk je dat er niets meer kan gebeuren, pas dan heel goed op. Want voor je het weet maak je een fout, een miss ... en keren de kansen. Er is alleen de speelsituatie die op de tafel ligt waaraan je jezelf voor 100% moet geven. Vanaf het moment dat je comfortabel 'in de zetel gaat zitten' ga je fouten maken. Eén verkeerde stoot, een onoplettendheid, een onnauwkeurigheid kan een hele match doen keren!

 

Dual denken zal er dus steeds voor zorgen dat je waarden en belangen verkeerd gaat leggen en meer bezig bent met andere dingen dan met wat jij echt voor ogen moet houden. Zorg ervoor dat je niet met de tegenstander bezig bent. Leg de focus op jezelf en op de weg die je bewandelt.