Luiheid


Een luie ingesteldheid en zwakke wil

 

We stellen het gelijk aan 'niets doen', 'bij de pakken blijven zitten', maar kan evenzeer ook 'traagheid' zijn, 'onmacht' of een 'leeg gevoel van futloosheid'.

 

Belangrijk is een doel voor ogen te hebben dat je zeer graag wil bereiken (eventueel met tussenstappen). Of dacht je echt dat je zomaar vanzelf verbetert zonder je hiervoor te moeten inspannen? Er lopen niet zoveel mensen rond die zonder iets te doen keer op keer goede prestaties kunnen neerzetten. Er lopen er zo wel enkele rond, maar dat zijn eigenlijk maar individuen op deze aardbol en zeer grote uitzonderingen. We nemen hier uitdrukkelijk het woord 'talent' niet in onze mond. Want hier lopen de meningen in de sportwereld zeer uiteen of dit echt wel bestaat.

 

Als je iets wil leren, of je wil verbeteren, kan dat eigenlijk maar op 1 manier. En dat is actie ondernemen. De wil moet er zijn. Het is te gemakkelijk om maar te denken dat de nodige routines er vanzelf in zullen slijpen. Wij zeggen je. Als je de wil niet hebt om hard te werken en denkt dat gemakkelijk ook gaat, heb je het grondig mis. Als je echte ambities koestert zal je uit jouw passieve houding moeten opstaan en de daad bij het woord voegen.

 

Trouwens, in de medische sector waarschuwt men trouwens voor de impact van luiheid op het lichaam. Je gaat je lichaam en je hersenen verwaarlozen. In de neuropsychologie zal men je aanraden om enerzijds het brein te trainen en anderzijds om je actief bezig te houden. Luiheid doet inbreuk op jouw zelfvertrouwen waardoor jouw comfortzone steeds kleiner wordt. Dit zal verder doorstralen naar leefritme, eetpatronen, sociale omgeving, werk etc. Als je niet te lui bent, zoek je maar eens de functie op van neurotrofines en neurotransmitters. Voor ons is het duidelijk. De enige manier om je uit de chaos te redden is actie ondernemen. Discipline! Elke dag dat je wacht is een dag te veel!