Voorbereiding van het hout


Voordat de keu naar haar uiteindelijke vorm toe gaat, is er vooraf al een hele hoop voorbereidend werk gebeurd. Het hout dient uiterst zorgvuldig gekozen te worden naargelang houtstructuur (nerven etc.), vochtigheidsgraad, periode van kap, risico op aantasting (scheuren), vervorming, etc. 

Je kan ook niet zomaar meteen beginnen. Enig geduld is vereist om het hout de nodige droogtijd te gunnen alvorens het in stadia verder af te werken.

 

1- DE KEUZE VAN HET HOUT


 

Voor het voorste gedeelte wordt een lichte houtsoort gekozen zoals de Noord-Amerikaanse es (ash) of esdoorn (ahorn of maple). Deze zijn qua compactheid zachter dan de achterkant (butt) van de keu. Hiervoor zal men naar de zware en donkere soorten hout gaan; in veel gevallen is dit tropisch hout. De Europese zachtere soorten zijn eigenlijk niet geschikt omdat ze te onstabiel zijn.

 

Van een plank hout weten we allemaal dat deze kan krom trekken na verloop van tijd. Bij een snookerkeu  is dit niet anders. Het kiezen van  het hout vereist wel wat kennis van hoe hout verder gaat werken eens het in stukken gezaagd wordt. Van 1 kuub hout dat aangeschaft wordt, zal uiteindelijk maar een 10% gebruikt kunnen worden omdat het hout perfect dient te voldoen aan de juiste kwaliteiten. De voorkeur zal gaan naar hout waarvan de lijnen zo recht mogelijk lopen. Hoe rechter deze lopen in de voorste 40 to 50 cm van de keu, hoe beter.


De nerven bepalen eveneens hoe een keu later zal reageren. Hoe dichter de nerven op elkaar hoe stijver de keu in gebruik en reactie bij het stoten. Hoe meer nerven, hoe meer punten/pijlen de keu zal vertonen.

Ook de kleur is belangrijk. Deze moet egaal en licht zijn. Donkere plekken in het hout indiceert dat het niet 100% gezond is en zal uiteindelijk ook weer anders gaan reageren.

 

2- HET DROGEN VAN HOUT

 

Hout bevat vocht en andere stoffen welke door het drogingsproces eerst geëlimineerd dienen te worden. Hout leeft! Dus het drogen van hout is een uiterst belangrijk gegeven. Er zijn verschillende droogtechnieken waaronder de natuurlijke manier en de kunstmatige manier.

Bij de natuurlijke manier wordt het hout op een beschutte plaats zodanig gestapeld dat lucht er langs kan circuleren waardoor het hout langzaam droogt. Op de kunstmatige manier wordt het hout blootgesteld aan hogere temperaturen (droogovens, verwarmingselementen) zodat het vocht in het hout sneller verdampt. Deze laatste manier verloopt sneller. De totale droogtijd van hout alvorens het verder te bewerken zit zo rond de 1,5 tot 2 jaar, afhankelijk van de houtsoort. De meer hardere soorten hebben meer tijd nodig om te drogen dan de zachtere.

 

3- STADIA VAN VERWERKING


Eerst wordt er gestart met een lang blokvorming stuk hout van ongeveer 5 bij 5 cm. Dit wordt gedurende enkele maanden op kamertemperatuur bewaard en nadien gecontroleerd op scheuren.

Als het hout ok is bevonden start het eerste droogproces van om en bij de 2 maanden. Indien het hout daarna wat krom trekt is er geen reden tot paniek. Het ondergaat een eerste proces in de draaimachine waarbij het hout een rond uitzicht krijgt en de kromming weg gewerkt is.

 


En dan begint alles terug opnieuw. Weer enige maanden laten drogen om te zien hoe het verder reageert, en vervolgens krommingen wegwerken in de draaimachine. Bij elk proces wordt het hout in diameter een beetje smaller. Het aantal droogprocessen wordt zodanig herhaald totdat het hout diep genoeg gedroogd is, en er helemaal geen natuurlijke kromming meer plaats vindt.

 


 

Het zou fout zijn om meteen van de blokvormige vorm te werken naar de uiteindelijke vorm. Als het hout dan nog iets nawerkt kan je niets meer doen. Indien het in tussenstappen gaat, heb je meer ruimte om te reageren en het opnieuw door de draaimachine te laten gaan om de kromming weg te werken. Indien de kromming zich blijft voortzetten, en je eigenlijk al aan de minimum diameter zit om de keu te maken, kan het stuk hout niet verder gebruikt worden.