Verbinding (SLUITING)


 

Hierboven zie je de enkele basisversies van keuen met en zonder sluiting.

 

1 PIECE

De keu heeft geen sluiting en is 1 langwerping stuk zonder onderbreking.

Er wordt beweerd dat de overdracht bij de stoot hier beter tot zijn recht komt omdat de lengte van de keu niet onderbroken wordt door een sluiting.

Klein nadeel kan de lengte bij vervoer zijn.

 

2 PIECE

Vroeger werden de keuen standaard gemaakt met een sluiting in het midden van de keu. In den beginne was dat nog met een houten schroef om hout aansluiting te laten maken met hout (zie foto), en zo het verlies van overdracht te minimaliseren. Doch in deze tijd kan men met andere materialen in de sluiting dit verlies perfect reduceren.

 

Deze 2-piece versie was geliefd omdat ze in een kleine snooker case gemakkelijk te transporteren was. Meestal hoorde hier ook de klassieke extension (verlengstuk/koker) bij waar de keu in geschoven kon worden, zodat op de tafel de keu over een lange afstand kon reiken.


3 PIECE   (3/4 en 4/5)

Dit is de keu van de laatste decennia. De overstap van een 2 piece naar een 3 piece kwam voornamelijk tot stand omwille van het materiaal en de plaats van de sluiting. Door de overgang naar metalen sluitingen lag de gewichtsverdeling bij een 2 piece te ver vooraan. Daarom werd de sluiting verder naar achteren gebracht, op ongeveer driekwart- of op vier vijfde lengte. Het was trouwens ook handiger om de zwaardere metalen sluitingen te verwerken in de dikkere diameter achteraan i.p.v. in het midden van de keu waar de diameter smaller was.

Deze keu biedt enorm veel mogelijkheden wat lengte betreft omdat er verschillende verlengstukken aan geschroefd kunnen worden.

 

De bijbehorende snooker case is in verhouding tot de 2 piece langer, maar toch nog gemakkelijk om te transporteren.