Soorten tips


Zoals we al zegden is er aan het aanbod geen gebrek. Vroeger hadden we een 3 of 4 soorten, maar nu komen ze elk jaar wel met een nieuw merk en zogenoemde nieuwe kwaliteiten. Vooral wat de hardere soorten betreft.

 

De hardheid van een tip wordt bepaald bij  de persing van het leder in het productieproces. Hoe harder het leder geperst wordt, hoe harder de tip. Als speler doe je er goed aan een tip te vinden die je ligt; één die qua gevoel de witte bal goed doet reageren en waarvan het geluid je een beetje aanstaat.

 

Als je meerdere tips in een doosje aanschaft van een bepaald merk, dan zal je merken dat onderling nog kleine kwaliteitsverschillen aanwezig kunnen zijn. Je kan zelf de hardheid / zachtheid van een tip testen door met jouw vingernagel over de tip te krassen. Hoe hoger en scherper het geluid, hoe harder de tip. Hoe lager en meer grof de toon, hoe zachter de tip. Goed luisteren is hier de boodschap!

 

Een zachtere tip wordt bij impact meer ingedrukt dan een hardere tip, waardoor de absorptie groter is. De bal zal bij een hardere tip minder ingedrukt worden en sneller naar voor reageren. Over de deflectie bij het spelen met effect is er een verschil dat bijna verwaarloosbaar is. Maar het is er wel! Bij zeer zachte tips zien we een iets grotere afwijking dan bij de harde tips. Het verschil is klein, maar kan voor een speler soms belangrijk zijn.


Hieronder geven we enkele benamingen mee in verhouding tot hun hardheid en persing.


BENAMING


Diamond + (Buffalo)

Elkmaster (Tweeten)

Royal Oak

Bluediamond (Brunswick)

Everest

Le Pro

Talisman

Triumph

The Majestic

Triangle (Tweeten)

PERSING (druk)60,1/100

66,5/100

68/100

75,1/100

76-80/100

77 en 76,3/100

76,9/100

77,4/100

81,4/100

HARDHEID


zacht

zacht medium

medium

medium

medium

medium hard

medium hard

medium hard

medium hard

hardVanuit de pool- en biljartwereld komen er ook tips overgewaaid. Zo zijn er bijvoorbeeld Moori en Kamui. De producenten zien de snookerwereld als een potentiële afzetmarkt. Daar waar zij de introductie maakten met vrij harde tips, hebben zij ondertussen hun assortiment aanzienlijk uitgebreid naar medium en zachte tips.