Onwetendheid


Onwetendheid

 

Prosnooker onderstreept het belang om jouw te informeren zodat jij in staat bent om dingen in je op te nemen, in vraag te stellen of af te wijzen. Wij willen niets liever dan dat jij uit jouw onwetendheid komt. Want die heeft op de tafel al heel vaak geleid naar een foute keuze in stoten, fout positiespel en het maken van verkeerde beslissingen. En hoe vaak heeft dat al wel niet geleid naar het verliezen van een wedstrijd? Te vaak!

 

Voor jouw onwetendheid is er maar 1 schuldige, en dat ben jij zelf. Als je hierin genoegen neemt, is dat ook goed. Dan is deze onwetendheid een prima excuus om bij de pakken te blijven zitten en niets te ondernemen. Maar loop na een verlies van een wedstrijd niet te zaniken over die of die bal, terwijl je tijdens de wedstrijd tientallen verkeerde shotskeuzes en beslissingen hebt genomen. Het kan hard over komen wat we hier zeggen, maar je moet de realiteit onder ogen durven zien.

  

Als jouw onwetendheid de oorzaak is dat je gedurende een lange tijd wedstrijden verliest, zonder dat je hiervoor naar oplossingen hebt gezocht, stellen wij jou de vraag hoe je deze situatie gaat veranderen. Via ervaring? Mogelijk wel. Maar we vrezen dat dit dan zeer lang zal duren. Het kan efficiënter.

 

Je zou bijvoorbeeld ook veel snooker kunnen kijken op tv of dvd, en dit analyseren. Maar ook hiervoor dien je op de juiste manier te kijken naar het hoe en waarom elk shot gespeeld wordt.

Je kan ook op pad gaan en anderen vragen om uitleg. Dit wordt meestal gedaan en is best een goede methode. Maar durf ook dit in vraag te stellen, want hoe weet je of die uitleg correct is? Je hebt mensen nodig die je op een 'neutrale' manier heel duidelijk uitleggen wat en waarom er iets gebeurt. En je hierbij ook uitleggen hoe jij dit kan oplossen. Dit lijkt ons een zeer correcte manier. Zo krijg jij de informatie binnen die je moet weten en kan je daarna ook aan de slag.

Dus ... niets doen is stil staan. En stil staan is achteruit gaan in de sportwereld. Verandering is actie ondernemen. Blijf jezelf constant vragen stellen en durf hierbij ook jezelf in vraag te stellen.

 

Als onwetendheid het gevolg is van 'ik weet het beter dan de rest' wensen we je veel succes. Dit is een houding die ondersteund wordt door een hoop egoïsme en hoogheidswaanzin. Daar ga je niet veel vrienden mee maken. Ook in het coachingwereldje zien we dit af en toe terug. Een speler tast meestal in het duister als hij niet duidelijk uitgelegd wordt waarom iets niet goed gaat. Dit heeft een enorm grote impact op zijn groei en beleving van de sport.

'Blijf maar proberen totdat het lukt.' is ook niet echt constructief en bevorderlijk voor de speler. Evenmin een speler 10x een shot laten spelen waarvan de eerste 9x zijn mislukt en de speler hierbij in het ongewisse laten. Om dan bij de volgende stoot als het wel lukt te gaan zeggen 'Good shot! Zie je wel dat je het kan'.

 

Progressie maken in snooker is je ogen en oren open houden en leren. Op de tafel op zoek gaan naar het juiste gevoel in de stoot, de juiste beweging, de juiste versnelling, de juiste voorbereiding. Het verwerven van kennis, het leren voelen en focussen is belangrijk.

En als je er zelf niet uit komt, kan je het ons steeds vragen. We pretenderen niet dat we de wijsheid in pacht hebben, maar met meer dan 25 jaar ervaring, een dosis menselijkheid en een positieve ingesteldheid zijn we er van overtuigd dat we je al een heel stuk op weg kunnen helpen.