Help, ik mis  de pot


Het gebeurt ons allemaal. Niet?

Erg? In sommige gevallen kan dit grote gevolgen hebben en kan je hierdoor een frame of wedstrijd verliezen.

 

OVER HET MISSEN VAN BALLEN OP MENTAAL VLAK ...

 

1) Missen is menselijk. Niemand van ons zal ooit het niveau bereiken dat hij/zij nooit meer zal missen. Het hoort er nu eenmaal bij. Als jij je bij elke stoot positief en voor de volle 100% geeft, wat heb je jezelf dan achteraf te verwijten? Niets!

 

2) Kijk er naar en leer er uit! Maak van iets negatief direct iets positief. Kader het 'missen' in het groter proces van progressie.

 

3) Neem het niet met je mee tijdens de wedstrijd. Het ergste wat je kan doen is terug naar je plaats gaan en jezelf verdrinken in zelfkritiek en negatieve gedachten. Heel dikwijls moet je luttele seconden daarna terug naar de tafel en is het jouw beurt weer. Laat het achter je en kijk gefocust vooruit naar de volgende kans.

 

4) Neem jouw verantwoordelijkheid en durf zeggen dat je gemist hebt of niet goed (genoeg) was. Zoek geen uitvluchten (vluchtgedrag). Mensen die de oorzaak telkens buiten zich gaan zoeken, zijn niet eerlijk tegenover zichzelf. (en eigenlijk dus ook niet tegenover anderen)

 

5) Als je je gaat klaarmaken om te gaan stoten, denk dan nooit aan de mogelijkheid om te missen. Dit slaat heel snel over in angst. Je gaat mentaal en lichamelijk blokkeren met als gevolg dat jouw gedachte wordt omgezet in realiteit. Of met andere woorden ... als je er aan denkt, zal het in veel gevallen ook gebeuren. Benader elk shot op de tafel dus vanuit een positieve gedachte. Er is totaal geen ruimte voor negatieve gedachten aan de snookertafel!

 

6) Advies in snookeretiquette. Snooker hoeft geen toneel te zijn. Als je mist, hoeft niet iedereen jouw reactie te zien of te horen. Noch hoef je je af te reageren op materialen, ballen of de tafel. Hoe groter de scène die je maakt, hoe moeilijker het wordt om je mentaal terug te herpakken. Een speler die zich mentaal-emotioneel  niet in de hand heeft is een prooi voor de tegenstander.

 

Dit zijn enkele ideeën over de juiste ingesteldheid bij het missen van pots of falen op de tafel. Wij weten net zo goed als jij dat dit soms in de praktijk moeilijk uit te voeren is. Maar dat is nu net de taak waar je voor staat. Op een positieve manier denken aan de tafel en de bal raken met een positief gevoel en een doel.

Wat je zeker niet hoeft te doen is innerlijk de strijd aangaan met jezelf en het jezelf kwalijk nemen dat je niet 'perfect' bent. Als je echt in een tegenreactie gaat en problemen ondervindt met het aanvaarden dat dit bij het geheel hoort, zal je altijd de strijd verliezen en jezelf in een slachtofferrol steken. Stop hier mee. Doorbreek de cirkel en probeer elke kans te grijpen om progressie te maken ... zelfs vanuit de situatie die je het meeste pijn doet.