Centre - Effect


We kunnen hier bijna een boek over schrijven, maar we zetten hier enkele zaken op een rijtje:

  

1) Alles draait rond controle van de witte bal, of je nu mooi in de verticale middenas  stoot, of met
zijdelings effect stoot.

2) Bij gebruik van zijdelings effect heeft de speelbal steeds een eerste intentie om naar de
tegenovergestelde kant uit te wijken.

3) Als je met effect wenst te stoten zal de mate van afwijking afhangen van 3 factoren; nl. de
hoeveelheid effect die gebruikt wordt, de intentie waarmee je instoot en hoe de keu als gevolg
de  impact van de stoot absorbeert.
  

Een aanzienlijk aantal spelers gebruikt in hun positiespel zonder band effect omdat men van mening is dat het effect bepalend is naar positie toe. Zij gebruiken, afhankelijk van de richting  looplijn van de witte bal die ze willen bekomen, meer of minder effect. Meer naar rechts rollen is meer rechts effect.

Ook al is deze redenatie niet geheel onwaar, toch zou deze manier van uitvoeren primair niet jouw positie mogen bepalen. De positie waar wit naartoe gaat is afhankelijk van meerdere factoren die direct verantwoordelijk zijn. Als we alleen kijken naar de uitvoering van de stoot dan zijn er 4 factoren die jouw positie bepalen:

 

- de stoothoogte in de witte bal

- de stootkracht

- de mate waarin je versnelt (terwijl je wit wegstoot)

- de lengte van de follow through.

 

Als je standaard positieshots traint op de tafel en je verkrijgt niet de gewenste positie, zou je als speler op zoek moeten gaan welke van deze 4 factoren (of een combinatie van enkele) verantwoordelijk is. Hierbij raden we aan om de witte bal steeds te raken in de verticale middenas (zonder effect). Het is belangrijk dat je weet welke de zuivere reactie van de speelbal is na contact met de doelbal, alvorens effect te gaan gebruiken.

 

Vanaf het moment dat na contact met de doelbal banden dienen geraakt te worden, is het hele andere koek. Hier kan het effect wel degelijk een grote invloed uitoefenen en positioneel een voordeel opleveren.