Opvolgen van de stoot


Met 'opvolgen' van de stoot wordt bedoeld dat de speler na de stootbeweging nog heel eventjes stil blijft staan. Dit heeft een reden.


Enerzijds is het belangrijk om te weten dat een mogelijke beweging van het lichaam of het hoofd bij het beëindigen van de stoot het resultaat van de stoot nog negatief kan beïnvloeden. 

En anderzijds speelt er zich nog een heel ander belangrijk fenomeen af en dat is dat je in dit kort 'opvolgen' het gebeuren in het geheugen opslaat. Je maakt als het ware een visuele foto van wat er gebeurt. Als je in training veel hetzelfde shot herhaalt, gebeurt eigenlijk hetzelfde. Je slaat de informatie die bij een shot hoort veel sneller op waardoor het leerproces sneller op gang komt. 

 

Direct bewegen na de stoot (meestal omhoog komen) wordt dus sterk afgeraden. Het gevaar bestaat dat het lichaam het bewegen gaat zien als een gevolg en geheel  van de stoot. Dit kan de stoot zelfs beïnvloeden omdat de impuls om recht te komen al in het lichaam is op het moment dat de speler zijn stootbeweging afmaakt door wit. Vandaar dat dit zeer grote gevolgen kan hebben.

 

We sommen enkele oorzaken op waardoor het lichaam te snel gaat bewegen.

 

- De speler ontwikkelt te veel kracht.

- Het lichaam wordt bewogen om iets extra toe te voegen aan de stoot. 
- De speler zit mentaal reeds bij wat volgt en zal verleid worden om in de stoot reeds daar te zijn waar de bal naartoe gaat.
- Uit onzekerheid of angst voor de goede afloop.