Steunarm


 Doorgaans zijn er eigenlijk maar 2 grote variaties in gebruik. Ofwel is de steunarm op de tafel lichtjes geplooid, ofwel hou je hem gestrekt. Zolang het resultaat er niet onder lijdt, mag je gerust jouw gevoel volgen. Doch het lichtjes plooien zoals je in de onderste foto ziet, heeft echter meer voordelen dan strekken.

 

Jouw lichaam en hoofd komen hierdoor iets lager en dichter bij de stootbal, en je hebt een groter steunvlak op de tafel. Bij het strekken van de arm komt de onderarm regelmatig los van de tafel en wordt een deel van de voorwaartse druk van het lichaam enkel gedragen door de hand. Over het algemeen roept deze houding ook meer spanningen op in de schouderstreek en de bovenrug omdat je door het strekken van de hele arm de schouders meer naar de nek duwt.

  

Een gestrekte arm kan daarentegen wel het gevoel geven dat je alles steviger gaat verankeren. Maar ‘verankeren’ vergroot de kans dat je niet vanuit een soepele ontspannen houding start, maar eerder vanuit een houding die alles vast zet en blokkeert.